Press

Valódi könnyekben ázva, égő lázban

Leoncavallo: Bajazzók – Kolozsvári Magyar Opera

A XIX. század vége felé új törekvés alakult ki, a Verizmus. Eddig az operaszerzők mitológiai, történelmi, társadalmi témákat dolgoztak fel. Ebben az időben a hétköznapi élet kerül az operaszínpadra. A verizmus olasz találmány, a „vero” igazság szóból ered a neve, és a verista alkotások eredetileg a szegény olasz parasztok életét mutatták be, idealizálás, bukolikus ábrándozás nélkül. Más az opera zenéje is, elmarad a patetikus hangvétel, népdalszerűvé válik az intonáció. A cselekmény gyorsabb lesz, így a kötött zenei formák is lazábbakká válnak. Új zenei nyelv áll elő, ebben nagy szerepe van Wagnernek is. A deklamáció itt is megvalósul. Az első ilyen irányú opera Bizet Carmenje, de ebben a verista-elem még csak csírájában jelentkezik. Leoncavallóra nagy hatással volt Wagner, az ő példáját követve maga írta művei szövegkönyvét, és az is olyan wagneres, hogy rögtön egy monumentális trilógiával kezdte, jobban mondva, akarta kezdeni operaszerzői karrierjét. De már az első darabbal, a Mediciekkel sem volt sikere a megrendelő zeneműkiadónál, a másik két rész el sem készült.

Read more

You decide! – Ön dönt!

This time, Zsolt Janko was leading the Budapest Festival Orchestra. His solid, precise work not only pays tribute to the values of Weill’s music, but was also suggesting that the young conductor, whom by now gained well deserved fame in Cluj and Oradea (both in Romania), deserves to be paid attention to by the greater public in Budapest as well.

A Budapesti Fesztiválzenekar élén ezúttal Jankó Zsolt állt. Szolid, precíz munkájával nem csak a Weill-zene értékei mellett tett bizonyságot, de azt is sugallta, hogy a Kolozsvárott és Nagyváradon immár megérdemelt ismertségre szert tett fiatalemberre Budapesten is ideje lenne felfigyelnie a nagyközönségnek.

Source: Ön dönt! – Bóka Gábor, 22 September 2014

Read more

Jankó Zsolt karmester, aki az ételeket is „meghangszereli”

Három városban dolgozik, pedig úgy érzi, egy jó karmesternek keveset és jól kell dirigálnia.

Amióta azt mondták neki, hogy operát csak az őrültek vezényelnek – operát vezényel.

Jankó Zsolt maximalista mindenben, így a jó borok keresésében és a főzésben is – ez utóbbit soha nem végzi recept szerint, hanem előbb átdolgozza, meghangszereli az ételeket.

Read more